Troponiini I, plasmasta
4531 P -TnI
Luokittelu
Kemia, sydänmerkkiaineet
Tiedustelut
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkipäiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).
Indikaatio
Sydäninfarktin diagnostiikka.
Näytteen käsittelyohjeet
Vähintään 0,5 ml plasmaa, lapset vähintään 0,3 ml. Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä 6 h kuluessa, muutoin kylmälähetys eroteltuna. Eroteltu plasmanäyte säilyy huoneenlämmössä 12 h ja jääkaapissa 3 vrk. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna (enintään 40 vrk).
Näyteastia
Li-hepariiniputki 5 ml
Menetelmä
Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.
Tekotiheys
Päivittäin. Kaikkina vuorokauden aikoina.
Tuloksen valmistumisaika
Samana päivänä
Tulkinta
P -TnI -tutkimuspyynnöissä ja tulosten tulkinnassa tulee huomioida paikalliset käytännöt ja ohjeet (esim. onko sairaalassa käytössä yhden, kahden vaiko kolmen tunnin protokolla).
Jos oireen alusta on yli 3 tuntia, riittää alkuun tulovaiheen näyte. Muussa tapauksessa troponiinipitoisuus on suositeltavaa tutkia tulonäytteestä ja 1–3 tunnin kuluttua ensimmäisestä näytteestä. Sydäninfarktin diagnoosi voidaan tehdä, kun sepelvaltimotautikohtaukseen sopivan taudinkuvan yhteydessä todetaan kahdessa peräkkäisessä näytteessä herkän troponiinin pitoisuuden suureneminen tai pieneneminen ja vähintään toinen arvoista ylittää 99. persentiilin mukaisen päätösrajan eli 45 ng/l. Katso tarkemmat protokolla kohtaiset raja-arvot ja tulkinta alla.
Mittaamattoman pieni herkkä troponiinipitoisuus yhdessä normaalin EKG:n kanssa riittää sydäninfarktin sulkemiseen pois, kun oireesta on kulunut vähintään 2 tuntia ja potilas on oireeton. Tutkimukset uusitaan kliinisen tarpeen mukaan eli silloin, jos uusia oireita ilmaantuu tai epäily sydäninfarktista on vahva (Sepelvaltimotautikohtaus: Käypä hoito -suositus, 2022).
Yhden tunnin (0 h / 1 h) protokolla ja menetelmään perustuvat raja-arvot (infograafi):
Poissulku (rule-out) - sydänlihasvaurio epätodennäköinen,
jos 0-näyte < 3 ng/l ja oireen alusta on > 3 h
TAI
jos 0-näyte < 6 ng/l ja muuttuu tunnissa < 3 ng/l
Sydänlihasvaurio todennäköinen (rule-in),
jos 0-näyte > 120 ng/l
TAI
jos muuttuu alkuarvosta tunnissa ≥ 12 ng/l
Muut: Harkitse yksilöllisesti potilaan seurantaa (observe).
Kahden tunnin (0 h / 2 h) protokolla ja menetelmään perustuvat raja-arvot:
Poissulku (rule-out) - sydänlihasvaurio epätodennäköinen,
jos 0 h-näyte < 3 ng/l ja oireen alusta on > 3 h
TAI
jos 0 h-näyte < 8 ng/l ja muuttuu alkuarvosta kahdessa tunnissa < 7 ng/l
Sydänlihasvaurio todennäköinen (rule-in),
jos 0-näyte > 120 ng/l
TAI
jos muuttuu alkuarvosta kahdessa tunnissa ≥ 20 ng/l
Muut: Harkitse yksilöllisesti potilaan seurantaa (observe).
Kolmen tunnin (0 h / 3 h) protokolla:
Kahdessa peräkkäisessä näytteessä (0 h ja 3 h) todettu troponiinipitoisuuden muutos, suureneminen tai pieneneminen, niin että vähintään toinen arvoista ylittää viiterajan. Alle 45 ng/l pitoisuuksilla pienin merkitsevä muutos on vasta +100 %. Yli 45 ng/l pitoisuuksilla merkitsevän muutoksen raja-arvo on noin +50 %.
0-näytteessä TnI-pitoisuus > 120 ng/l viittaa todennäköiseen akuuttiin sydänlihasvaurioon.
Suurentunut troponiinipitoisuus osoittaa, että potilaalla on sydänlihasvaurio. Muut kuin iskeemisen sydänlihasvaurion syyt tulee kuitenkin ottaa huomioon (Sepelvaltimotautikohtaus: Käypä hoito -suositus, 2022; infograafi). Suurentuneita troponiinipitoisuuksia voidaan todeta esim. myokardiitin, sydämen vajaatoiminnan, keuhkoembolian, sepsiksen, akuuttien neurologisten sairauksien ja munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä. Potilaalla voi olla myös mittausta häiritseviä troponiinikomplekseja tai -vasta-aineita.
HUS Diagnostiikkakeskuksessa on ollut käytössä 30.10.2019 alkaen Siemensin herkkä troponiini I:n määritysmenetelmä, jolla terveiden 99. persentiilin viiteraja on 45 ng/l (molemmat sukupuolet).
VIITTEET:
Sepelvaltimotautikohtaus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen Seuranasettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022. (viitattu 22.04.2025). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi.
Byrne RA, Rossello X, Coughlan JJ, Barbato E, Berry C, Chieffo A, et al. 2023 ESC Guidelines for the management of acute coronary syndromes: Developed by the task force on the management of acute coronary syndromes of the European Society of Cardiology (ESC). European Heart Journal 2023;44:3720–3826. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehad191.
3 tunnin protokolla: Roffi M, Patrono C, Collet JP, Mueller C, Valgimigli M, Andreotti F, et al. 2015 ESC Guidelines for the management of acute coronary syndromes in patients presenting without persistent ST-segment elevation: Task Force for the Management of Acute Coronary Syndromes in Patients Presenting without Persistent ST-Segment Elevation of the European Society of Cardiology (ESC). European Heart Journal 2016;37:267-315. DOI: 10.1093/eurheartj/ehv320.
Viitearvot
Kaikki | alle 45 ng/l |
Yleistä
Troponiinit ovat sydän- ja luurankolihasten rakenneproteiineja, jotka osallistuvat lihaksen supistumisen säätelyyn.
Troponiini I:n määritystä käytetään täydentämään akuutin sydäninfarktin diagnostiikkaa.
Käytetty troponiini I:n määritysmenetelmä mittaa spesifisesti sydänperäistä troponiinia. Troponiini I:n pitoisuus suurenee sydäninfarktissa 2-4 tunnin kuluessa oireiden alkamisesta. Troponiini I:n pitoisuus voi olla suurentunut 3-10 vuorokautta kohtauksen alusta.
Viimeisimmän muutoksen ajanhetki
24.04.2025 klo 04:03Asiantuntijoiden yhteystiedot
Tämän tutkimuksen asiantuntijat yhteystietoineen löytyvät tästä linkistä.
Kaikkien asiantuntijoiden yhteystiedot löytyvät Asiantuntijahaku-sivulta.