Virtsan irtosolututkimus
4078 U -Syto-1
Luokittelu
Patologia, sytologiset tutkimukset
Tiedustelut
Asiakaskysymykset: Näytteenottoon liittyvissä asioissa ensisijainen yhteys joko lähetteen tehneeseen yksikköön (hoitavaan yksikköön) tai terveyskeskukseen.
Lähetteen tehneiden yksiköiden tiedustelut:
Meilahden patologian laboratorio, sytologia 050 4279065
Jorvin patologian laboratorio (09) 471 82670
Hyvinkään patologian laboratorio 040 6654872
Kymenlaakson patologian laboratorio 040 481 5229
Etelä-Karjalan patologian laboratorio 040 651 3928
Lähete
Sytologinen tutkimusläheteIndikaatio
Virtsaelinten kasvainten ja tulehdusten diagnostiikka.
Näytteen käsittelyohjeet
Virtsan irtosolututkimusnäyte suositellaan otettavaksi hoitoyksikössä tai laboratoriossa näytteen huonon säilyvyyden vuoksi.
Aamuvirtsan solut ovat usein liian degeneroituneita. Näyte tulee ottaa siten, että potilas tyhjentää virtsarakon, juo nestettä noin 0,5 litraa ja odottaa n. 2-2,5 tuntia. Tämän jälkeen potilas tekee huolellisen alapesun vedellä, jotta minimoidaan vaginasta tai virtsaputkensuulta mahdollisesti tuleva levyepiteelikontaminaatio. Alapesun jälkeen potilaan tulee laskea pieni määrä virtsaa ensin pyttyyn ja kerätä sen jälkeen virtsanäyte purkkiin keskeyttämättä virtsasuihkua.
Optimaalinen määrä on 30-100 ml virtsaa. Myös tätä pienemmät määrät lähetetään analyysiin.
Katetrilla, suprapubisella katetrilla (esim. Cystofix) ja varsinkin rakkohuuhtelun yhteydessä saadut näytteet ovat tavallisesti hyvin säilyneitä, ja niissä on usein hyvin soluja. Näytteenottotapa tulee ilmoittaa tutkimuspyynnön esitiedoissa. Virtsanäyte otetaan sekä tavallisesta kestokatetrista että suprapubisesta katetrista keräyspussin letkussa olevan näytteenottokalvon kautta tai sen puuttuessa neulalla pussin letkun läpi, tai myös katetrista suoraan, jos näyte otetaan heti katetrin vaihtamisen jälkeen. Näytettä ei oteta suoraan virtsankeräyspussista.
Pitkäaikaiskatetrointiin käytetään myös toistokatetrointia, jossa potilas katetroi itse itsensä 4-6 kertaa vuorokaudessa. Näytteet otetaan silloin katetrivirtsasta "keskisuihkuna", jos mahdollista. Näytteenottotavaksi valitaan "Toistokatetrointi".
Näytteet lähetetään ensisijaisesti patologian laboratorioon fiksoituina (esikäsiteltyinä). Esikäsittely suoritetaan välittömästi tai niin pian kuin mahdollista.
Näytteen fiksaation vaiheet: 1)Työntekijä sekoittaa näytepurkissa olevaa näytettä juuri ennen siirtämistä Falcon-putkeen esim. kevyesti kääntelemällä. 2)Näyte siirretään ensisijaisesti 50 ml Falcon-putkiin tai tarvittaessa 10 ml:n putkiin, joihin liimataan putkitarra tai kirjoitetaan nimi ja henkilötunnus. 3)Näyte sentrifugoidaan 400 g (n. 1500 rpm) 10 min. 4)Supernatantti kaadetaan reippaalla kädenliikkeellä kokonaan pois. 5)Solunapin päälle lisätään 5 ml 50 % etanolia ja sekoitetaan varovasti käsin. 6)Jos näytettä on alle 30 ml, näyteputkeen merkitään alkuperäisen virtsan määrä. 7)Näyte lähetetään huoneenlämmössä patologian laboratorioon.
Mikäli näyte lähetetään ilman fiksaatiota tuorenäytteenä, se tulisi toimittaa laboratorioon välittömästi, jossa näyte sentrifugoidaan 1500 rpm 10 min, minkä jälkeen solunapin päälle lisätään 5 ml 50 %:sta alkoholia. Tuorenäyte tulee merkitä selkeästi näyteputkeen sekä lähetteeseen. Tuorenäytteet tulee olla patologian laboratoriossa klo 15.30 mennessä.
Kiirenäytteet tulee olla selkeästi merkittyinä ja toimitettuina patologian laboratorioon klo 14.30 mennessä. Myöhemmin toimitetut näytteet valmistetaan vasta seuraavana päivänä.
Näyteastia
Falcon-putki 50 ml
Menetelmä
Suspensioon fiksoidut solut sentrifugoidaan näytelasille, värjätään Papanicolaoun tekniikalla ja tutkitaan mikroskooppisesti.
Tekotiheys
ma - pe
Tuloksen valmistumisaika
80 % tutkimuksista vastataan 8 arkipäivän kuluessa
Tulkinta
Patologian erikoislääkäri tai vastuuhenkilön valtuuttama sairaalalääkäri antaa lausunnon esitarkastetusta näytteestä, johon sisältyy lausunto-osa, SNOMED-koodiston mukainen sytologinen diagnoosi Pariisin luokituksen mukaan.
Viimeisimmän muutoksen ajanhetki
05.06.2025 klo 06:29Asiantuntijoiden yhteystiedot
Tämän tutkimuksen asiantuntijat yhteystietoineen löytyvät tästä linkistä.
Kaikkien asiantuntijoiden yhteystiedot löytyvät Asiantuntijahaku-sivulta.