Proteiini, fraktiot, aivo-selkäydinnesteestä
2521 Li-Prot-Fr
Luokittelu
Kemia, erikoisanalytiikka, proteiinikemia
Osatutkimukset
Li-Proteiini
Tiedustelut
HUSLAB Asiakaspalvelu, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.30
Indikaatio
Selkäydinnesteen monoklonaalisten immunoglobuliinifraktioiden toteaminen tai poissulku. Oligoklonaaliset IgA- tai IgM-luokan tai vain kevytketjuja sisältävät monoklonaaliset tai oligoklonaaliset fraktiot. (Mm. myelooma, demyelinisoivat sairaudet kuten MS, keskushermoston virusinfektiot). IgG- luokan oligoklonaalisille fraktioille suositellaan herkempää tutkimusta 6168 Li-IgG-Oc.
Näytteen käsittelyohjeet
3-4 ml kirkasta selkäydinnestettä (näyteputki II). Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon. Näytettä ei saa pakastaa.
Näyteastia
Muoviputki 10 ml
Menetelmä
Agaroosigeelielektroforeesi ultrafiltraatiolla konsentroidusta näytteestä.
Tekotiheys
Arkipäivisin (ma-pe)
Tuloksen valmistumisaika
3 - 7 vuorokauden kuluessa.
Tulkinta
Ohjeelliset viitearvot:
Aikuiset Lapset Aikuiset
mg/l mg/l %-osuus
prealbumiini 2 - 30 10 - 25 1 - 7
albumiini 100 - 360 55 - 150 53 - 76
alfa-1-globuliini 5 - 29 5 - 21 1 - 7
alfa-2-globuliini 11 - 41 11 - 29 3 - 10
beta-globuliini 30 - 85 20 - 50 9 - 21
gamma-globuliini 10 - 45 10 - 35 2 - 11
Selkäydinnesteen proteiinit ovat suurelta osin plasmaperäisiä, mutta osa proteiineista muodostuu pääosin tai kokonaan likvortilassa, esimerkiksi prealbumiini, beta-2 -alueen (tau) -transferriini ja gamma-trace-proteiini (kystatiini C, pitoisuus korkeampi kuin plasmassa). Tutkimusta käytetään ensisijaisesti selkäydinnesteen monoklonaalisten tai oligoklonaalisten fraktioiden toteamiseen. IgG:n oligoklonaalisten fraktioiden toteamiseen suositellaan herkempää tutkimusta 6168 Li-IgG-Oc. IgA:n ja IgM:n oligoklonaalisia fraktioita ei mainitulla tutkimuksella voida todeta. Niiden osoitus vaatii tämän tutkimuksen jatkamista immunofiksaatiolla (3404 Li-ImmFix).
M-komponentit ovat yleensä osoitettavissa selvempinä seerumista. Keskushermoston alueella muodostuvia M-komponenttejakin tavataan joskus. Keskushermoston alueen inflammaatioissa (mm. MS-taudissa) esiintyy yleisesti selkäydinnesteperäisiä oligoklonaalisia fraktioita. Vapaata monoklonaalista tai oligoklonaalista kevytketjua voi esiintyä selkäydinnesteessä liittyen myelooma-tyyppiseen tai MS-tyyppiseen tautiin. Kun kyseessä on mahdollinen uusi monoklonaalinen löydös, laboratorio varmistaa ja tyypittää löydöksen Li-immunofiksaatiolla.
Veri-aivoesteen vaurioituessa lähes kaikki selkäydinnesteen proteiinifraktiot voimistuvat suunnilleen samassa suhteessa. Prealbumiinin osuus kuitenkin alenee. Likvorin IgG/ albumiinisuhde on viitealueella, mutta likvorin ja seerumin albumiinien suhde nousee lisääntyneen permeabiliteetin merkkinä. (Tämän toteamiseksi suositellaan tutkimusta 21335 Li-/S-Albs, likvorin albumiinin suhde seerumin albumiiniin). Samanlainen muutos voidaan tavata tulehduksissa (meningiitti, enkefaliitti) tai selkäydinnestekierron estyessä esim. kasvaimen johdosta. Vastaukseen liitetään lausunto.
Häiriötekijöitä: Aminoglykosidit (amikasiini, gentamisiini, netilmisiini, streptomysiini, tobramysiini) häiritsevät likvrorin proteiinin määritysmenetelmää ja voivat aiheuttaa virheellisen korkeita tuloksia. Aminoglykosidit eivät hyvin läpäise tervettä ja kypsää veri-aivoestettä, joissa tilanteissa systeemisesti annettu aminoglykosidi ei merkittävästi vaikuta Li-Prot-määritykseen. Jos veri-aivoeste on vaurioitunut (esim. meningiitti) tai epäkypsä (esim. vastasyntyneet), tai aminoglykosidi annostellaan aivo-selkäydintilaan, aivo-selkäydinnesteen aminoglykosidipitoisuus vaikuttaa proteiinimäritykseen tulosta nostavasti.
Huomautukset
Proteiinin määritysmenetelmän muutos 25.1.2021. Tulostaso noussut keskimäärin +60 mg/l, joka vaikuttaa kokonaisproteiinin avulla arvioituihin fraktioiden ja M-komponenttien pitoisuuksiin. Muutos ei vaikuta suhteellisiin osuuksiin. Katso tarkemmat tiedot tutkimustiedotteesta:
Virtsan ja likvorin proteiinifraktioissa tulostasomuutoksia 25.1.2021
Viimeisimmän muutoksen ajanhetki
16.05.2025 klo 07:43Asiantuntijoiden yhteystiedot
Tämän tutkimuksen asiantuntijat yhteystietoineen löytyvät tästä linkistä.
Kaikkien asiantuntijoiden yhteystiedot löytyvät Asiantuntijahaku-sivulta.